" طرح ترویج فرهنگ تولید و مصرف محصول گواهی شده و استاندارد با تاکید بر توان افزایی جوامع محلی"

 

مقدمه

بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال 1395، زنان روستایی و عشایری با جمعیتی حدود 10 میلیون نفر،12 درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند. حدود 6 میلیون نفر از این افراد، در رده سنی 18 سال و بالاتر هستند و از این‌رو به طور بالقوه، ظرفیت ورود به عرصه کار و فعالیت را دارند. با توجه به افزایش سطح سواد زنان روستایی و عشایری و بالا رفتن نرخ دانش‌آموختگان دانشگاهی در روستاها، این گروه از مخاطبان نسبت به فراگیری علوم و فنون جدید و بکاربست دانش در حوزه‌های مرتبط با شرایط زمینه‌ای خود، علاقه‌مند می‌باشند. به‌علاوه ضرورت فعالیت همه اعضای خانواده در تامین معاش خانوار، کسب درآمد و فعالیت اقتصادی و نیز بسترسازی جهت افزایش مشارکت زنان در عرصه اشتغال و کارآفرینی طی سال‌های اخیر، موقعیت مناسبی را فراهم آورده تا زنان علاقه‌مند و مستعد، بتوانند در این عرصه حضور یابند. تلاش جهت افزایش بهره‌وری، ارتقاء کارایی نیروی انسانی و ایجاد ارزش‌افزوده در تولیدات زنان روستایی و عشایری نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصاد روستا و بهبود معیشت خانوارهای روستایی و عشایری ایفا می‌نمایند.

ضمن ضرورت تاکید بر مشارکت زنان در مدیریت اقتصاد خانوار، توجه به جایگاه زن به عنوان مادر، همسر و عنصر مؤثر در شکل‌گیری الگوی تغذیه‌ای خانواده، اهمیت ویژه‌ای دارد. حساسیت زنان نسبت به سلامت اعضای خانواده و جامعه، تغذیه مناسب فرزندان با مواد غذایی سالم، آنان را تشویق می‌کند تا چه در نقش تولید کننده و چه به عنوان مصرف کننده برای تولید و مصرف محصولات استاندارد گواهی شده از مزرعه تا سفره، انگیزه زیادی داشته باشند. به این ترتیب موضوع توانمندسازی زنان روستایی و عشایری در تولید و مصرف محصول گواهی شده و استاندارد با معاونت امور زنان و خانواده مطرح و همکاری فی مابین برای اجرایی شدن آن شکل گرفت که در ادامه گزارش تفصیلی آن آمده است.

اهمیت تولید محصولات استاندارد و گواهی شده

امروزه با افزایش روزافزون جمعیت، نیاز به تامین غذای سالم  و کافی، کشاورزی را  به سمت استفاده ی بی رویه از سموم و نهاده های شیمیایی و به دنبال آن آلودگی های زیست محیطی و ...گسیل نموده است.  از این رو  وزارت جهاد کشاورزی در جهت فراهم ساختن امکان دسترسی مردم به محصولاتی که از سلامت برخوردار هستند، ترویج تولید محصول استاندارد و گواهی شده با کمترین تکیه بر استفاده از نهاده های شیمیایی، حفاظت از خاک زراعی، جلوگیری از فرسایش خاک، پایداری و استمرار در تولید محصول سالم و بدون آلوده سازی منابع طبیعی و محیط زیست، برپایه توسعه پایدار کشاورزی، حفظ منابع پایه، دستیابی به امنیت غذایی و حفظ سلامتی مصرف کنندگان در اولویت قرار داده است.

دلایل توجیهی اجرای طرح:

1. پاسخ به نیاز مردم که به حق انتظار دارند غذايي كه  مي خورند ايمن و مناسب براي مصرف باشد.

2. نگرانی مصرف کنندگان داخلی در ارتباط با احتمال باقیمانده بیش از حد مجاز آلاینده ها از جمله مایکوتوکسین ها، سموم ( آفت کش ها ) و فلزات سنگین و نیترات در محصولات زراعی و باغی

3. دغدغه کشور های خریدار محصولات کشاورزی ایران در ارتباط با احتمال باقیمانده بیش از حد مجاز آلاینده ها از جمله مایکوتوکسین ها، سموم ( آفت کش ها ) و فلزات سنگین و نیترات در محصولات زراعی و باغی

4. استفاده از توانمندی جوامع تولیدکنندگان زنان روستایی و عشایری کشور برای تولید و عرضه محصولات زراعی و باغی

5. آموزش و توسعه فرهنگ تولید محصولات گواهی از طریق توان افزایی و عملیات میدانی و اجرایی جوامع تولیدکنندگان زنان روستایی و عشایری کشور

6. فراهم ساختن امکان دسترسی مردم به محصولاتی که از سلامت لازم برخوردارند

7. همگامی کشور با رویکرد نوین جهانی به عرضه محصولات کشاورزی گواهی شده

8. توسعه استفاده از خدمات کلینیک های گیاهپزشکی و شرکت های خدمات فنی و مهندسی 

9. کمک به تحقق اجرای تولید محصولات کشاورزی گواهی شده در قالب کشاورزی قراردادی


6.1.10.0
گروه دورانV6.1.10.0